22 februari 2023
Geplaatst door marijewitman

Antwoorden op de 5 meest gestelde financiële vragen

Het kopen van een nieuwbouwwoning vs. een bestaande woning heeft in deze dure tijd volop voordelen. Maar hoe zit dat nou precies en gelden die voordelen ook voor jouw situatie?

Samen met Mark Picavet - financieel adviseur bij De Kredieter - zetten we de meest gestelde financiële vragen én antwoorden voor je op een rij.

1. Hoeveel kan ik lenen voor een nieuwbouwwoning?
Dat is onder andere afhankelijk van het inkomen. Om een inschatting te maken, vermenigvuldig je het totale inkomen met factor 4 á 5. Eventuele studieschulden en kredieten spelen uiteraard ook een rol. Het vaststellen van je inkomen verschilt per geldverstrekker.

2. Kan ik mijn oude hypotheek meenemen naar een nieuwbouwwoning?
Dit kan in de meeste gevallen, maar alleen als de voorwaarden van je oude hypotheek dit toelaten. Het is raadzaam om dit van tevoren te checken bij je huidige hypotheekverstrekker.

3. Wat zijn mijn maandlasten gedurende de bouwperiode van de nieuwe woning?
Bij de levering van de grond van jouw nieuwbouwwoning teken je de hypotheekakte bij de notaris. Op dat moment betaal je de grondkosten en een bedrag voor de start van de bouw van jouw nieuwbouwwoning. Het overige bedrag dat je leent voor de bouw van jouw woning gaat in een bouwdepot. Vanaf nu ga je rente betalen over het opgenomen bedrag (voor de grond
en de start van de bouw). Tijdens de bouwfase betaal je in termijnen voor de bouw van jouw woning. Afhankelijk van jouw hypotheek – wel of niet aflossingsvrij – betaal je tegelijkertijd de aflossing over je volledige leenbedrag. De hoogte van de aflossing varieert en is afhankelijk van de hypotheekvorm die jij kiest.

4. Kan ik de overwaarde van mijn huidige woning meenemen?
Voor eigenaren van een koopwoning is het interessant om de overwaarde te gebruiken om de nieuwe woning deels mee te financieren. Dat kan met behulp van een overbruggingskrediet. De bank werkt met een risicomarge van 10 procent en baseert de hoogte van het overbruggingskrediet op 90 procent van de waarde van je woning op dat moment. Met een eenvoudige rekensom kan je financieel adviseur laten zien hoe hoog jouw overbruggingskrediet is waarmee je bij verkoop kunt aflossen.

5. Hoe zit het met de dubbele lasten tijdens de bouwperiode?
Tijdens de bouwperiode van je nieuwbouwwoning heb je dubbele lasten: je financiert de bouw van je woning én betaalt voor je huidige koop- of huurwoning. Deze dubbele lasten kun je meefinancieren in je hypotheek óf je gebruikt hiervoor je eventuele spaargeld.
 

Hulp nodig?

De Kredieter is als hypotheekadviseur nauw betrokken bij de woningen in Vechtrijk 3B1. Zij helpen potentiële kopers graag met het vinden van de juiste hypotheek. Met al je financiële vragen kun je dan ook bij ze terecht.

De Kredieter 
Telefoonnummer: 020-5753320
E-mailadres: info@kredieter.nl