30 maart 2023
Geplaatst door marijewitman

Henk Schuitemaker, landschapsarchitect en mede-eigenaar van VlugP buro voor stedenbouw en landschapsarchitectuur, is verantwoordelijk voor het ontwerp van de groene straten, natuurlijke pleinen, beplanting en waterpartijen in Vechtrijk 3B1. ‘De ligging van deze buurt aan het Gouwpark en de groene singel én de Gouw om de hoek is heel bijzonder. Wij ontwerpen een natuurlijke sfeer die bij de woningen past.’

Elke straat uniek

‘Elke straat is bijzonder en is ontworpen voor de voetganger. Waar de ene straat uitkomt op het Gouwpark, ligt de andere straat aan het kleurrijke park, de groene singel of het zijn autovrije wandelstraatjes. Met bestrating, beplanting en inrichting maken we elke straat uniek en herkenbaar.’

Intieme, kleinschalige sfeer

‘Die herkenbaarheid creëren we door de sfeer van oude vestingstadjes aan de Vecht door te trekken in de inrichting van het groen, de bestrating en de verlichting. Voor de bestrating gebruiken we verschillende patronen en maten gebakken klinkers in aardse, roodbruine kleuren, wat mooi aansluit bij de gevels. In de wandelstraatjes komt gevelverlichting, in plaats van lantaarnpalen. Dit zorgt ’s avonds voor een prachtig strijklicht langs de gevels en geeft de buurt een intieme en kleinschalige uitstraling. Qua beplanting kiezen we voor een verrassende afwisseling van kleuren, bomen, bloemen en planten. Dat is genieten voor mens, natuur, vogels en insecten.’

Groen en kleurrijk

‘Over de beplanting kan ik nog veel meer vertellen. Want elke straat heeft zijn eigen groene karakter met een kleurenpalet van geel naar paars tot wit. Aan de westkant komen verspreid lindes en elzen met fijn, varenachtig blad in de groenstrook. Langs de singel ten zuiden van de buurt komen statige platanen in een lijn te staan met in het gras een kleurrijk bloemenmengsel, wat overloopt in bloemige inheemse heesters. In de boomgaard aan de oostkant van Vechtrijk 3B1 creëren we een ontspannen, groene sfeer met een knipoog naar de boerenerven langs de Vecht, met mooie gemengde hagen, bloemrijk gras, fruitbomen, informele zitgelegenheden en een picknicktafel. Een mix van vaste planten, siergrassen en bijzondere boompjes zoals de gele zeepboom, krentenboom en een Japanse kers kenmerken de twee wandelstraatjes in de buurt.’

Prettige hofjes

‘De twee autovrije wandelstraatjes, die dwars door de buurt lopen, licht ik graag nog even uit. Ze maken Vechtrijk 3B1 namelijk erg bijzonder. Het zijn sfeervolle hofjes, bedoeld om doorheen te wandelen, lekker te verblijven en je buren te ontmoeten. In de straat met midden in een kleine verbreding creëren we een gezellig en groen pleintje met een picknicktafel en een speeltafel met zitpaaltjes voor de kinderen. De beplanting in verschillende hoogtes rondom de zitjes, zorgt voor een intieme en gemoedelijke sfeer. Dit wordt jouw place to be.’

Rustige sfeervolle straten

‘Door de fantastische ligging van Vechtrijk 3B1 aan het Gouwpark heb je in het park ontzettend veel speelgelegenheid en ruimte voor ontspanning. De inrichting van de straten houden we daarom rustig. De Delfste stoep aan de voorzijde van elke woning leent zich perfect voor een bloembak of bankje, dat maakt iedere straat nog groener, levendiger en gemoedelijker. De bruggen en doorgangen verbinden de groene buurt met het Weespersluispark en het Gouwpark.’