26 januari 2023
Geplaatst door marijewitman

Henk Schuitemaker, landschapsarchitect en mede-eigenaar van VlugP buro voor stedenbouw en landschapsarchitectuur, is verantwoordelijk voor de inrichting van de groene straten, natuurlijke pleinen, beplanting en waterpartijen in Vechtrijk 3B1. ‘De ligging van deze fase aan het Gouwpark, de grachten en het uitzicht op de Gouw is heel bijzonder, geen straat is hetzelfde. Wij ontwerpen een natuurlijke sfeer die bij de woningen past.’

Elke straat uniek

'Met bestrating, beplanting en inrichting maken we elke straat in Vechtrijk 3B1 uniek en herkenbaar. Elke straat is bijzonder en ontworpen voor de voetganger. Waar de ene straat uitkomt op het Gouwpark, ligt de andere straat aan het park, de gracht of is een wandelstraat waar je niet met de auto kunt komen.'

Intieme en kleinschalige sfeer

'De sfeer van oude vestingstadjes aan de Vecht trekken we door in de inrichting van het groen, de bestrating en de verlichting in Vechtrijk 3B1. Als bestrating gebruiken we verschillende maten gebakken klinkers in aardse, roodbruine kleuren. Wat mooi aansluit bij de gevels. In het wandelstraatje komen geen lantaarnpalen, maar gevelverlichting. Dit zorgt ’s avonds voor een prachtig strijklicht langs de gevels. Het geeft de buurt een intieme en kleinschalige uitstraling. Qua beplanting kiezen we voor een verrassende afwisseling van kleuren, geuren, bomen, bloemen en planten. Dat is genieten voor mens, natuur, vogels en insecten.’

Groen en kleurrijk

‘Over de beplanting kan ik nog veel meer vertellen. Want elke straat heeft zijn eigen groene karakter met een kleurenpalet van geel naar roodbruin tot wit. Aan de westkant, waar ook het rondje Gouw loopt, komen verspreid Lindes en Elzen met fijn, varenachtig blad in de groenstrook. Langs de gracht aan de zuidkant komen statige Platanen in één lijn te staan en in het gras komt een kleurrijk bloemenmengsel. In het wandelstraatje aan de oostkant komt een prachtige mix van vaste planten zoals Zonnehoed, Duizendknoop en Herfstasters, siergrassen, bijzondere boompjes zoals de Gele zeepboom die bloeit met gele pluimen.’

Rustige sfeervolle straten

‘Door de fantastische ligging van Vechtrijk 3B1 aan het Gouwpark heb je in het park ontzettend veel speelgelegenheid en ruimte voor ontspanning. De inrichting van de straten houden we daarom rustig. Het plein aan de gracht nodigt uit tot ontmoeting, hier komen stapstenen, een evenwichtsbalk en een bankje. De bruggen en doorgangen verbinden de groene buurt met het Weespersluispark en het groene en kleurrijke Gouwpark.’