31 mei 2021
Geplaatst door TeamNieuwbouwWeespersluis

‘Dit prachtige woonlandschap wordt aan drie zijdes omgeven door de Gouw, de centrale waterplas in Weespersluis, én het ligt vlakbij de Vecht. Landelijk en eigentijds wonen zijn hier onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op een steenworp afstand van Amsterdam, omringd door water en natuur, geniet je hier van een heerlijk buitenleven. We omschrijven de stijl dan ook als ‘Hollands Water’, vertelt architect Remco Veerbeek.

Veerbeek van Zeinstra Veerbeek Architecten uit Den Haag is verantwoordelijk voor het ontwerp van Waterrijk 4B1. ‘Dit stukje Waterrijk ligt hier echt fantastisch aan het groene natuurlijke lint dat dwars door Waterrijk loopt en wat grotendeels het rondje om de Gouw volgt. Én het ligt aan het breedste deel van de Gouw, waardoor je hier een enorme weidsheid ervaart. Met een prachtig uitzicht! Er komt een grote variëteit aan woningen: vrijstaande villa’s met tuinen aan het water mét aanlegsteiger voor een sloep, stijlvolle herenhuizen aan een haventje en prachtige landelijke twee- en vieronder- een-kapwoningen in een rustieke barn stijl met een rijke detaillering.’

Kadegevoel

De architectuur van de herenhuizen met uitzicht op het tegenovergelegen haventje is anders dan in de rest van Waterrijk 4B1. Steviger, robuuster, geïnspireerd op de architectuur van oude Hollandse havenstadjes zoals Huizen en Muiden. Er is veel afwisseling en alle herenhuizen kenmerken zich door een individueel signatuur. Een aantal hoge panden van vier verdiepingen, panden met puntdaken in verschillende kleuren metselwerk en een aantal industriële woningen met een plat dak. Als ware het organisch gegroeid. De statige panden krijgen een Delftse stoep, waar bewoners een bankje of bloempotten neerzetten. Aan de kade staan ook bankjes waar je heerlijk in het zonnetje even wegmijmert bij het prachtige uitzicht. Hier creëren we een bijzonder havenwereldje.’

Landelijk karakter

Het havengebied loopt heel naturel over in de villawijk met vrijstaande en twee-onder-een-kapvilla’s. Hier gaan de kades over in natuurlijke oevers met rietkragen en waterlelies. Veerbeek gaat verder: ‘De woningen ogen hier natuurlijker, met hout in de gevels en rieten kappen. De vrijstaande villa’s liggen hier fantastisch met de tuin aan het water en op de zon. Compleet met eigen houten aanlegsteiger voor je sloep vaar je hier vandaan zo richting de Vecht, het IJmeer en de Loosdrechtse plassen. Het landelijke karakter wordt gekenmerkt door het gebruik van natuurlijke materialen. Tevens door erkers, veranda’s, prachtige Mansarde geknikte dakkappen en grote dakvlakken met fraaie doorgeschoten kappen en lage dakgoten. In het buitengebied kom je dit vaak tegen, omdat je hier natuurlijk niet de hoogte in hoeft, zoals je dat wel vaak in de stad ziet. Dat is rijkdom.’

Rijke detaillering

‘De landelijke architectuur, een rustieke barn stijl uit zich in Waterrijk 4B1 door een rijke natuurlijke detaillering zoals je die tegenkomt bij oude statige herenboerderijen. Dit komt tot uitdrukking in het gebruik van hout in combinatie met handvorm bakstenen in een prachtig kleurpalet van zwart- tot naturelkleurig hout en van gemêleerd grijze tot rode baksteen. Deze steen heeft een robuuste textuur waardoor mooie schaduwwerkingen ontstaan. Topgevels met royale ‘makelaars’ waaronder witte daklijsten met prachtige brede overstekken zorgen ervoor dat de woningen ook van veraf een luxueuze gedetailleerde uitstraling hebben. Naarmate je dichterbij komt, worden steeds meer details zichtbaar, zoals mooie roedeverdelingen in de ramen en rollagen in het metselwerk die voor diepte zorgen. Zo creëren we precies dat rijke landelijke karakter wat we voor Waterrijk 4B1 voor ogen hebben.’