23 januari 2024
Geplaatst door marijewitman

In Vechtrijk 3B1 fase 5, de laatste fase, gelegen tussen het Gouwpark en het Weespersluispark, is veel aandacht besteed aan de landschappelijke inrichting van het gebied. Wat maakt deze plek zo speciaal? Henk Schuitemaker, landschapsarchitect en mede-eigenaar van VLUGP buro voor stedenbouw en landschapsarchitectuur, vertelt.  

Groene historie

‘We hebben ons laten inspireren door de historie van het landschap uit de regio, en dan met name de sfeer en architectuur van luxe boerderijen langs de Vecht. In fase 5 creëren we een unieke connectie met de natuurlijke omgeving. We vangen de landelijke sfeer in de vergezichten over de weilanden, erfachtige elementen, een boomgaard en bloemenweides. Daar vertel ik graag meer over.’

De sfeer van boerenerven

‘Het rijke erfgoed van Weesp vormde niet alleen de basis voor de architectuur, maar ook voor de doordachte opzet van de ruimte en het landschap. De natuurlijke omgeving en lokale geschiedenis roepen de sfeer op van een tijd waarin buitenleven de norm was. Om dit te omarmen, hebben we gezamenlijke groene zones gecreëerd, waaronder een gezellig erfje waar alle woningen aan grenzen. Het idee van het boerenerfje is als een knusse ontmoetingsplek, een eerbetoon aan het warme gemeenschapsgevoel van vroeger. Hier kunnen buren samen genieten van de seizoenen. Bovendien komt elk straatje uit in het Gouwpark, waardoor bewoners een echt buurtgevoel krijgen waarin je het weidse groen zo kunt opzoeken.’

Idyllische boomgaard

‘Aan de rechterzijde komt een sfeervolle boomgaard en vormt daarmee de entree voor Vechtrijk. Een plek waar bewoners niet alleen fruit kunnen plukken, maar ook samenkomen om te picknicken of voor een potje voetbal. De diversiteit aan fruitbomen, waaronder appels, peren en een imposante notenboom, is specifiek gekozen vanwege hun voorkomen in de omgeving en het historische karakter van Weesp.’

Weelderige bloemenweides

‘De boomgaard en de bloemenweide vormen samen een idyllisch landschap. De bloemenweides worden slechts tweemaal per jaar gemaaid, waardoor veldbloemen zoals Margrieten en Madeliefjes een natuurlijk tafereel creëren. Kortom een omgeving waar je heerlijk kunt ontspannen en genieten van natuur om je heen. Ook zal er een boerenslootje met kleurrijke oeverplanten worden aangelegd.’

Respect voor het bestaande

‘Aan het park wordt al druk gewerkt, en de aanleg van de boomgaard start eind volgend jaar. Loop je nu al door Weespersluis, dan merk je dat het geen gewone wijk is, maar een gebied dat met respect voor historie, bestaande kwaliteiten, de groene omgeving en het water opnieuw vorm krijgt.’