10 januari 2024
Geplaatst door marijewitman

Fase 5 van Vechtrijk 3B1 onderscheidt zich door haar unieke duurzaamheidsaanpak. We spraken met Rien van der Poel, projectontwikkelaar van AM, over de innovatieve systemen die zijn gekozen. Deze systemen zorgen ervoor dat toekomstige bewoners vrijwel energieneutraal kunnen wonen (niet nul op de meter), met als doel hernieuwbare groene energie te benutten en het gebruik van fossiele brandstoffen te minimaliseren. AM streeft naar klimaatneutraliteit in 2035 en zet nu al extra stappen. Wat dat betekent voor fase 5 lees je hier.

Waarom is duurzaamheid zo belangrijk in projecten zoals Vechtrijk?

‘Duurzaamheid in projecten zoals Vechtrijk is cruciaal, omdat het niet alleen voldoet aan de huidige behoeften, maar ook blijvende waarde toevoegt aan het milieu en de samenleving. Het integreren van innovatieve technologieën en ontwerpen voor energie-efficiëntie, een gezonde leefomgeving, waterbesparing en veerkracht tegen veranderende omstandigheden is extra belangrijk geworden voor ontwerpers en ontwikkelaars.’

Op welke manier is duurzaamheid, vooral op het gebied van verwarming, geïntegreerd in fase 5?

'Voor de bijna energie neutrale woningen (BENG 2 = 0) in Vechtrijk 3B1 fase 5, kozen we voor innovatieve technologieën, waaronder uitstekende isolatie, triple glas en gasloze verwarming met bodemwarmtepompen. Deze pompen halen warmte op uit grondwater op 125 tot 130 meter diepte en hebben een dubbele functie. Ze bieden in de winter verwarming op individueel per kamer instelbare temperatuur en in de zomer top-koeling. Met vloerverwarming door de hele woning, kan het systeem in de zomer worden omgekeerd voor regeneratie van de ondergrond, waarbij de woning enkele graden wordt gekoeld.’

Welke duurzame elementen zien we nog meer terug in de woningen?

‘Als bewoner krijg je je eigen parkeerplaats met carport, inclusief zonnepanelen. De innovatieve solar carports zijn gekoppeld aan de meterkast, waardoor het dak van de woning niet volledig met zonnepanelen is bedekt. Voor elektrische auto's kan eenvoudig een laadpaal worden toegevoegd. Met als voordeel dat het jouw plek is en je nooit hoeft te wachten. Het geavanceerde monitoringssysteem volgt het energiegebruik en adviseert over het ideale moment voor het gebruik van apparaten, zoals de vaatwasser, droger, of wasmachine. Deze elementen zorgen voor bijna energie neutrale woningen met een BENG 2=0 waarde en energielabel A++++.

Kun je meer details geven over de batterijen die worden geïntegreerd in de woningen?

‘In Vechtrijk 3B1 introduceren we een unieke batterij van ongeveer 5 kW, essentieel voor duurzaam wonen. Deze batterij helpt het energiebeheer in balans te houden, door overdag op te laden met overtollige zonne-energie en 's avonds de opgeslagen energie te gebruiken voor huishoudelijk gebruik. Dit bevordert kostenbesparingen, draagt bij aan het milieu en vermindert de belasting van het elektriciteitsnet. Vooral als de saldering wordt stopgezet en de stroomprijs wordt bepaald op basis van vraag en aanbod, kun je bepalen tegen welk tarief de energie wordt terug geleverd of afgenomen. Een efficiënte aanpak voor duurzaam gebruik van bronnen.’

Hoe helpt het monitoringssysteem bewoners bij het beheren van hun energieverbruik?

‘Het monitoringssysteem, gekoppeld aan de solar carport, biedt op elk moment inzicht in je energieverbruik. Hierdoor kun je de warmteopwekking nauwkeurig afstemmen op je behoeften. Het systeem toont real-time grafieken en adviseert gunstige momenten om opgeslagen energie te benutten, waardoor je actief bewustzijn ontwikkelt over je energiegebruik. Het geeft bijvoorbeeld aan wanneer het voordelig is om de wasmachine of vaatwasser te gebruiken en informeert over tijdstippen om energie-intensieve apparaten te vermijden.’

Bij welke doelgroep is dit project vooral in trek en waarom?

‘Het hele project, inclusief fase 5, onderscheidt zich met hoogwaardig duurzaam wonen en energielabel A++++. In Nederland is wonen op dit niveau van duurzaamheid echt uniek. De innovaties die zijn toegepast, hoogwaardige isolatie, bodemwarmtepomp met verwarming en koeling, Beng 2=0, solar carports, batterij energieopslag en een actief monitoringsysteem in dit project spreken vooral milieubewuste huishoudens uit de Randstad aan en de mogelijkheid om energie op te slaan door middel van een batterij kunnen waarderen.’