7 oktober 2022
Geplaatst door TeamNieuwbouwWeespersluis

‘Vechtrijk XA2 ligt in het sfeervolle centrum van Weespersluis. Hier wonen voelt als wonen in een vestingstadje langs de Vecht. De sfeer hier is anders dan in de andere deelgebieden Lanenrijk en Waterrijk. Hier woon je aan of bij het plein, de haven, de Gouw én de doorgang naar de Vecht. Vanuit je woning kijk je naar de bootjes die richting de Vecht varen of aanmeren in het haventje. Of strijk je neer op een terrasje op het plein voor een koffie of een wijntje. In het centrum komen ook de andere voorzieningen van Weespersluis, zoals het gezondheidscentrum, de supermarkt en het kinderdagverblijf. Hier is reuring, hier leeft het,’ vertelt Neelu Boparai van Boparai Associates Architekten, verantwoordelijk voor het ontwerp van dit stukje Vechtrijk. 

‘Om het centrum van Weespersluis qua beleving en gevoel aan te laten sluiten bij Weesp hebben we ons ondergedompeld in de sfeer en de kenmerkende architectuur van dit authentieke vestingstadje. In het stadscentrum zagen we pakhuis- en tuitgevels, fraaie ornamentering en uitbundig gedecoreerde gevellijsten. De binnenstad van Weesp is zowel uitnodigend als bescheiden en rustig. Deze sfeer wilden we doorzetten in het centrum van Weespersluis.’ 

Een industriële werfachtige uitstraling

‘Aan het zogenaamde marktplein komen fraaie pakhuizen met op de begane grond een extra hoge verdiepingshoogte. Hier kunnen bewoners een woon-werkruimte creëren. Om de aanblik rustig te houden, hebben we gezocht naar een combinatie van repetitie en afwisseling. We hebben hier reeksen van twee of drie pakhuizen ontworpen met een industriële werfachtig uitstraling. Steeds drie gelijke pakhuizen of drie onder één kap met twee tot drie verdiepingen. Het ene rijtje groots en statig, het andere meer karakteristiek Weesp en ingetogen. Heel bewust hebben we hier de bakstenen gekozen. Robuuste stoere stenen, in aardse tonen. Een beetje verweerd. Alsof de pakhuizen er al jaren staan. Elk pakhuis heeft een Delftse stoep die de overgang van privé naar openbare ruimte markeert. En op de hoek bij de haven een prachtige pand met een grijs gemêleerde baksteen. Door het contrast met de warme kleuren van de andere pakhuizen springt deze er echt uit!’ 

Dorpse sferen

Wanneer je de hoek omgaat bij de haven, kom je in meer dorpse sferen. De woningen zijn hier lager, tot maximaal twee verdiepingen, en zijn bescheidener qua verschijningsvorm. Een bankje in de gevel en een voortuintje nodigen bewoners uit om buiten te leven en buren te ontmoeten. Hier gaat de architectuur meer een relatie aan met de omgeving. De langskappen verbinden de fraaie rijtjes, hier en daar onderbroken door een dwarse kap. De woningen zijn mooi gematerialiseerd. Dit zie je terug in de verschillende type metselverbanden in een variatie aan kleuren. De rijke detaillering van de woningen manifesteert zich in de Franse balkons, de fraaie gevellijsten en ornamenten zoals muurankers. Om de zoveel rijtjes woningen hebben we steeds een mooi vormgegeven poortje of doorgang ontworpen via welke je het gezamenlijke binnenterrein betreedt. We kunnen niet wachten om straks het resultaat te zien.’