16 september 2022
Geplaatst door marijewitman

‘Knus en geborgen zijn dé woorden voor interieurtrends anno 2022 en pastel is het nieuwe zwart. Dat zien we op alle beurzen van New York tot Parijs en Milaan,’ vertelt Jann van Eck, senior interior designer bij Homestudios. In dit blog vertelt hij over de laatste trends voor de inrichting van je (nieuwe) woning.

‘Doordat we de afgelopen twee jaar tijdens Corona veel tijd in en om het huis hebben doorgebracht, is ons huis, onze tuin en de inrichting ervan nog belangrijker geworden. Een huis moet passen als een warme jas, waar je je met je partner en/of je kinderen heerlijk in terugtrekt. We zoeken eigenheid en geborgenheid. Een veilige plek om te wonen en te leven. Het stoere industriële interieur met veel staal en zwart heeft plaatsgemaakt voor zachte vriendelijke vormen, natuurlijke aaibare materialen en kleuren zoals wit, pastel en messing. Deze brengen rust en evenwicht in huis. En knusheid. Ik zie dit bijvoorbeeld in het gebruik van grote vloerkleden, waardoor je comfortabel op blote voeten door het huis loopt. En houten schrootjes zijn weer in schwung,’ vertelt Jann. ‘Deze werken akoestisch ook goed in nieuwbouwhuizen, waar vaak veel glas wordt toegepast.’  

Gezellige leefkeuken

‘Een van de grootste trends die ik signaleer: de Livingkitchen is de nieuwe woonkamer. Steeds meer ruimte die was bedoeld voor de woonkamer wordt bij de keuken getrokken. De klassieke woonkamer zoals we die kennen, is nog slechts een tv-hoek. We zien deze trend terug in fijne comfortabele fauteuils en banken met zachte kussens aan een grote eettafel, een kookeiland waardoor we tijdens het koken toch contact hebben met de andere mensen in huis en een barretje waar je ’s ochtends gezellig ontbijt met je partner of gezin en in de avond met vrienden een wijntje drinkt.’

Buiten leven 

‘Contact met buiten is en blijft belangrijk. We willen de deuren openslaan, naar buiten, zien wat er op straat gebeurt, leven! Daarom is het zo leuk dat in Vechtrijk XA2 de woningen een voortuintje of bankje aan de gevel hebben. Dat nodigt uit om een kopje koffie te doen en een praatje te maken met buren. Dat geeft  meteen een gezellige beleving van het straatje waar je woont. Ook in de tuin wordt veel liefde en aandacht besteed aan meubels: we zien frisse buitenkleden, gekleurd buitenservies en slingers met lampjes. En met terrasverwarmers verlengen we de tijd dat we buiten kunnen zijn en beleven we de seizoenen langer.’  

Authenticiteit

‘We zoeken verder naar eigenheid en authenticiteit. Een combinatie van nieuw en oud. Het servies en de klok van oma krijgen naast de nieuwe meubels een plekje in huis. Persoonlijkheid zit in verzamelde boeken, beeldjes en kinderknutselwerkjes. Geen eenheidsworst, maar unieke exemplaren die ons interieur écht van ons maken. Het liefst verzameld in een mooie pronkkast of ouderwetse letterbak.’ Zo breng je volgens Jann je nieuwbouwhuis tot leven.